Friday 23 December 2011

Kek Batik



Bahan bahan:

500 gm marjerin
1 sudu besar gula
525 gm susu pekat (1 stgh tin)
5 biji telur (dipukul hingga kembang)
400 gm milo (boleh didapati dlm 1 paket kecil)
2 sudu besar serbuk koko
1 kilo biskut marie (yg biasa bkn coklat tau) dipatahkan dengan tangan menjadi dua setiap keping

Cara-cara

1. Cairkan marjerin dan gula. Kacau seketika sehingga sebati.
2. Masukkan susu pekat. Kacau lagi sehingga sebati.
3. Masukkan telur. Kena kacau sampai sebati jugak lagi..
4. Masukkan milo kemudian koko. ( Jangan masak terlalu lama atas api, takut hangus pulak)
5. Agak2 pekat masukkan biskut marie dan gaulkan sehingga sebati.
6. Masukkan ke dalam bekas loyang dan ratakan ke serata loyang. Jangan terlalu tebal nanti susah nak potong.
7. Sejukkan di dalam fridge sbb lau letak di luar coklat mudah cair.
8. Setelah sejuk, potong dan sedia untuk dihidangkan sebagai dessert ataupun minum petang.

Friday 16 December 2011

Murtabak Maggi



Bahan bahan:

2 Peket maggi (perisa kari)
2 keping daging burger (dihancurkan)
4 Biji telur ayam
mix vege (ikut suka)
cili kecil
Bawang besar - dipotong dadu


Cara-cara

1. Maggi di rendam didalam air panas (sampai Kembang)
2. setelah maggi telah kembang, sila toskan.
3. Masukkan semua bahan-bahan tadi bersama-sama dengan maggi tersebut dan kacau hingga sebati(jangan lupa masukkan juga perencah kari tersebut.
4. Akhir sekali goreng campuran bahan tadi didalam kuali leper seperti menggoreng telur dadar.
5.  Sedap di nikmati bersama sos cili / mayonis / thousand Island.

Nasi Hujan Panas



Bahan bahan :

6 pot kecil Beras biasa (brasmathi pun boleh)
1 sudu minyak sapi
1 sudu susu pekat
Rempah 4 sekawan (bg lawang, kayu manis, buah pelaga, bunga cengkeh)
Garam secukup rasa
1 Bawang besar dihiris
Minyak untuk menumis
2 helai daun pandan
1 Sudu sos tomato
1 inci halia diketuk
Pewarna ikut suka, saya guna hijau, kuning n merah

Cara-cara

1. Basuh beras & sukat air macam masak nasi biasa
2. Panaskan minyak untuk menumis
3. Masukkan bawang & rempah & halia & daun pandan. Tumis sampai naik bau
4. Kemudian masukkan sos tomato, susu, minyak sapi & garam.
5. Sudah menggelegak masukkan bahan tadi dalam periuk nasi n kacau sebati
6. Setelah nasi agak kering cucukan lidi bersama pewarna td ke dalam nasi. Biar sehingga setengah jam baru di kacau.

Tart Telur



Bahan-bahan:

PASTRY :
200g butter
80g gula aising
360g superfine flour
1biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila

FILLING :
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanila
pewarna kuning

Cara-cara :

1. Pukul butter dan gula sampai kembang.
2. Masukkan telur sedikit demi sedikit.
3. Masukkan tepung sampai jadi doh.
4. Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
5. Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
6. Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
7. Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.

Sunday 11 December 2011

Kuih Bingka Ubi Gula Melaka



Bahan bahan:

1 kilo ubi siap parut
300 g gula melaka*
200 ml air*
200 ml santan pekat*
2 helai daun pandan*
100 g gula halus
3 biji telur
2 sb mentega/majerin
2 sb tepung pulut
1/2 st garam

Cara-cara:

1. Masak bahan2 bertanda (*) hingga mendidih dan gula hancur kemudian tapis dan sejukkan.
2. Dlm sebuah mangkuk, campur gula halus, telur dan mentega dan di kacau rata.Masukkan ubi parut,garam campuran gula melaka dan kacau hingga sebati.
3. Tuang adunan ke dlm loyang yg disapu mentega sekelilingnya
4. Bakar selama 40-45 min pd suhu 160C.
5. Jika ingin permukaan kuih yg garing, hidupkan api grill dan bakar lebih kurang 5 min. Tahap ini, jgn ditinggalkan kuih di dlm oven tu, nanti permukaan kuih akan hangus...
6. Sejukkan kuih, potong dan hidangkan

Saturday 10 December 2011

Kuih Puteri Ayu




Bahan-bahan: ( 55 biji )

4 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula caster
3 biji telor
1 1/2 cawan santan ( di ambil dari 1 paket ( 50 gm )santan segera +1 1/2 cwn air )
1 sudu makan ovelette
1 sudu makan baking powder
1 sudu teh pewarna hijau
Inti kelapa
1 biji kelapa parut putih sahaja
2 sudu teh garam
1 sudu makan tepong ubi

Cara-cara:

1. Ayak tepung bersama baking powder, ketepikan.
2. Putar telor + gula sehingga betul2 kembang.
3. Masukkan ovelette dan pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati.
4. Masukkan tepong sedikit demi sedikit berselangseli dengan santan sehingga habis.
5. Inti kelapa- satukan semua bahan, gaul sehingga rata.
6. Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dalam acuan tadi, tuang adunan. Kukus selama 5 minit.

Friday 9 December 2011

Japanese Cheesecake/Kek Keju Jepun




Bahan-bahan:

5 keping cheddar cheese
200ml susu segar (ganti dengan susu cair)
4 biji telur
70gm gula halus
70gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
70gm butter

Cara-caranya:

1. koyak2kan ciz kecil2 dan campurkan dgn 200ml susu segar. masak dgn api perlahan, kacau selalu. masukkan butter,tutup api.*
2. asingkan telur putih dan kuning. pukul telur putih dgn 70gm gula halus hingga menjadi kembang @ meringue. kemudian pukul telur kuning hingga kembang, masukkan dlm adunan ciz tadi ( 1 ).
3. masukkan tepong sikit demi sedikit, kacau perlahan. sekiranya berketul boleh di tapis. kemudian masukkan adunan meringue tadi. kaup dan sebatikan adunan.
4. lapik acuan 7x3 inci loyang bulat (atau boleh juga sapukan sedikit mentega & taburkan tepung). tuang adunan kedalam acuan.
5. letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas. masukkan ke dalam ketuhar yg telah di panaskan 20min pada suhu 170c selama 20min kemudian rendahkan suhu kepada 140c dan terus membakar selama 40min.

Perhatian*

* Teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sangat lembut dan mudah terbakar.

* Ku blend je semua yang bertanda * ni termasuk kuning telur & tepung yang telah diayak dengan baking powder (1 sudu kecil). Tapi kalau tak yakin, jangan cuba caraku ini.

* Untuk mengelakkan kek mengecut tiba-tiba, biarkan ia berada dalam oven selepas masak untuk seketika (dalam 20 minit). Biarkan pintu oven terbuka sedikit. Kek ini akan masak sekiranya ia lekang dari loyang.

* Kek ni pun tricky di bahagian meringue dia. Kalau tak jadi kat meringue tu, kek takkan gebu.