Sunday 11 December 2011

Kuih Bingka Ubi Gula Melaka



Bahan bahan:

1 kilo ubi siap parut
300 g gula melaka*
200 ml air*
200 ml santan pekat*
2 helai daun pandan*
100 g gula halus
3 biji telur
2 sb mentega/majerin
2 sb tepung pulut
1/2 st garam

Cara-cara:

1. Masak bahan2 bertanda (*) hingga mendidih dan gula hancur kemudian tapis dan sejukkan.
2. Dlm sebuah mangkuk, campur gula halus, telur dan mentega dan di kacau rata.Masukkan ubi parut,garam campuran gula melaka dan kacau hingga sebati.
3. Tuang adunan ke dlm loyang yg disapu mentega sekelilingnya
4. Bakar selama 40-45 min pd suhu 160C.
5. Jika ingin permukaan kuih yg garing, hidupkan api grill dan bakar lebih kurang 5 min. Tahap ini, jgn ditinggalkan kuih di dlm oven tu, nanti permukaan kuih akan hangus...
6. Sejukkan kuih, potong dan hidangkan

No comments: