Bahan bahan :
6 pot kecil Beras biasa (brasmathi pun boleh)
1 sudu minyak sapi
1 sudu susu pekat
Rempah 4 sekawan (bg lawang, kayu manis, buah pelaga, bunga cengkeh)
Garam secukup rasa
1 Bawang besar dihiris
Minyak untuk menumis
2 helai daun pandan
1 Sudu sos tomato
1 inci halia diketuk
Pewarna ikut suka, saya guna hijau, kuning n merah
Cara-cara
1. Basuh beras & sukat air macam masak nasi biasa
2. Panaskan minyak untuk menumis
3. Masukkan bawang & rempah & halia & daun pandan. Tumis sampai naik bau
4. Kemudian masukkan sos tomato, susu, minyak sapi & garam.
5. Sudah menggelegak masukkan bahan tadi dalam periuk nasi n kacau sebati
6. Setelah nasi agak kering cucukan lidi bersama pewarna td ke dalam nasi. Biar sehingga setengah jam baru di kacau.
No comments:
Post a Comment