Saturday 6 August 2011

Asam Pedas Johor



Bahan-bahan:

1 ekor ikan mayong/duri/sembilang/pari/patin - dicuci dengan asam & garam untuk menghilangkan hanyir
7/8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
sedikit belacan(jika suka)
kunyit hidup sebesar ibu jari tangan
7-8 sudu besar lada kering yang telah diblander(dapat yang digiling lebih sedap)
sedikit halia (sebesar separuh ibu jari)- agak-agak kuah dan ikan banyak mana.
air asam jawa
6-7 biji lada hitam (jika suka)
segenggam daun kesum
garam secukup rasa
gula sedikit

Bendi & Tomato (jika suka)

Cara memasak:

1. Kunyit hidup, halia dan bawang putih ditumbuk lumat.
2. kemudian masukkan bwg merah ...tumbuk separuh lumat...masukkan belacan tumbukkan juga.
3. Panaskan periuk dan minyak untuk menumis.
4. Setelah minyak panas tumiskan bawang merah,putih,belacan,kunyit,yang telah ditumbuk tadi.
5. Masukkan cili yang telah diblander
6. Tumiskan dengan api sederhana sehingga garing dan pecah minyak atau naik bau.
7. Setelah garing masukkan lada hitam yg ditumbuk (jika suka) & ikan. Kecilkan api. Kacau sedikit bahan tumis & ikan supaya tak hangus. Bila air ikan sedikit kering, masukkan air asam jawa. Tambah air biasa tengoklah nak kuahnya banyak mana /sesuai ngan ikan.
8. Biarkan mendidih & masukkan daun kesum...masukkan garam dan gula mengikut rasa. Masukkan bendi & tomato. Biarkan didih sebentar & angkat.

No comments: