Bahan-bahan A:
15 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
½ labu bawang putih
8 biji bawang merah
½ cawan udang kering (direndam)
2-3 biji buah keras
Bahan-bahan mentah:
½ cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dihiris nipis)
3 - 4 cawan air rebusan daging
Sawi
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
¾ - 1 cawan gula pasir
Minyak untuk menumis
Cara membuat rencah:
1. Blend bahan bahan A.
2. Panaskan sedikit minyak didalam kuali
3. Tumiskan bahan A dan masukkan garam & gula. Kacau sehingga kering.
NOTE: Jika disimpan didalam peti sejuk, rencah boleh tahan sehingga lebih kurang 1-2 minggu.
Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak in bulk, so kenalah "bancuh" sepinggan-sepinggan.)
1. Panaskan air rebusan daging dan masukkan sedikit rencah. Pecahkan sebiji telur, masak sehingga separuh keras.Masukkan hirisan daging dan udang.
2. Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
3. Masukkan kedalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & bawang goreng jika suka.
4. Hidangkan.
NOTE: Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Ramai orang yang pandai-pandai modify mee bandung Muar ni by adding sour ingredients. Itu yang spoil tu.
No comments:
Post a Comment