Saturday 6 August 2011

Ikan Kerapu Masak Asam Manis



Bahan-bahan A:

1 ekor ikan kerapu
sedikit tepung jagung
1 biji telur ayam
Sedikit minyak
Garam secukup rasa

Bahan-bahan sos:

5 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
3cm halia
1 batang serai - dititik
3 sudu cili sos
1 sudu cili giling
Sedikit kunyit hidup
3 sudu tomato sos
3 cawan air
Sedikit cuka
Garam secukup rasa

Cara memasak:

1. Gaulkan bahan-bahan A dengan ikan dan goreng hingga rangup.
2. Untuk sosnya, panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia dan serai sehingga bau naik.
3. Masukkan cili giling dan kunyit.kacau sehingga naik minyak.
4. Masukkan air, tomato sos,cili sos dan bahan perasa.kacau sehingga mendidih. Tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng.
5. Taburkan hiasan ke atas hidangan tadi.

Untuk hiasan:

Bawang besar, cili merah, green pepper, nanas dan timun.

No comments: