Wednesday, 2 November 2011

Kek Apple



Bahan2:

1 biji epal
100g mentega-suhu bilik
80g gula halus + 2 sudu besar gula
2 biji telur
100ml fresh cream/whipping cream
150g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

1. Bersih dan kupas kulit epal. Potong kecil-kecil lebih kurang 3mm. Gaulkan dengan 2 sudu gula. Kemudian masak sehingga epal jadi lembut. Atau boleh juga masuk ke dalam microwave. Panaskan selama 3 minit.
2. Pukul mentega sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula, pukul sehingga putih.
3. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.
4. Lepas itu, masukkan fresh cream. Kacau sehingga sebati.
5. Kemudian masukkan tepung yg telah diayak dengan baking powder. Kacau sehingga sebati.
6. Akhir sekali masukkan epal+air (air yg keluar dr epal). Kacaukan. Lepas tu masukkanlah ke dalam loyang.
7. Bakar selama 35 minit dengan suhu 180C

No comments: