Saturday, 31 March 2012

Ikan Patin Lemak Tempoyak





Bahan bahan:

1 ekor ikan patin ( dibersih & dipotong)

Bahan Tumbuk :

8 tangkai cili padi (pedas ikut suka)
6 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 1/2  inci halia
1 inci kunyit hidup

Bahan lain: 

2 tangkai serai ( diketuk)
1 1/2 cawan santan
3 sudu besar tempoyak
3-4 helai daun kunyit ( dicarik)
4-5 helai daun limau purut
minyak untuk menumis
sedikit garam & gula

Cara memasak:

1. Panaskan minyak.
2. Tumis serai, masukkan bahan tumbuk & tumis sampai wangi.
3. Masukkan ikan patin. Tumis sampai air ikan agak kering.
4. Masukkan santan, tempoyak, daun kunyit, daun limau purut, garam & sedikit gula secukup rasa.
5. Masak sampai mendidih. Kalau suka cair boleh tambah sedikit air atau kalau suka sedikit masam boleh tambah sedikit saja air asam jawa sebab kadang kadang ada tempoyak yang tak cukup masam.
6. Adjust rasa. Sedia untuk dihidangkan.

No comments: