Saturday 6 August 2011

Ayam Percik Redynne



Bahan Utama:

1 ekor ayam (dipotong lapan dan rebus separuh masak)

Bahan-bahan A - perap/sos:

15 ulas bawang merah kecil
8 ulas bawang putih
3 btg serai
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
5 biji buah keras
15 tangkai cili kering
sedikit belacan 

Bahan lain:

santan pekat
sedikit air asam jawa
garam
gula merah
serbuk perasa

Cara memasak:

1. Kisar bahan A. Toskan ayam yg direbus separuh masak dan ambil sedikit bahan A untuk diperap bersama ayam lebih kurang 1-2 jam.
2. Tumis bahan A hingga naik baunya, masukkan santan dan biar sampai pecah minyak.Masukkan garam,gula dan perasa jika suka.
3. Bakar ayam yg telah diperap sama ada guna oven(suhu 165c selama 20 minit) atau dapur arang. Kemudian tuang sos diatas ayam yg telah siap dibakar.

No comments: