Bahan-bahan:
5 ekor ikan kembung (boleh ganti ikan lain jika suka)
Bahan A:
15 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1inci halia
Bahan bahan lain:
1 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai (diketuk)
1/2 cawan santan pekat (boleh juga guna susu cair jika suka)
daun limau purut
asam jawa
gula
garam
miyak untuk menumis
Cara memasak:
1. Ikan disiang dan digaram kunyit kemudian digoreng. Angkat.
2. Kisar bahan A sehingga hancur. Panaskan minyak dan masukkan lengkuas dan serai. Bila naik bau (jangan sampai hangus nanti lengkuas tinggalkan rasa pahit dlm masakan) masukkan bahan kisar dan tumis sampai pecah minyak.
3. Gaul asam jawa didalam santan dan masukkan kedalam tumisan. Masukkan daun limau purut, gula dan garam secukup rasa.
4. Masak sampai agak2 pekat. Masukkan ikan dan dikacau sebati. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment