Tuesday, 16 August 2011
Coklat Moist Kukus
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
1 cawan minyak jagung(kalau suka boleh guna butter)
1 cawan gula
1 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair/susu segar
1 cawan serbuk koko (Van Hauten)
3 biji telur
beberapa titik esen vanila
1 sudu kecil serbuk nescafe
Hiasan Kek:
1 bar coklat masakan
Coklat rice/almond atau apa-apa hiasan yang menarik untuk kek
Cara-caranya:
1. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.
2. Didalam periuk, masukkan serbuk koko, susu pekat, susus cair, serbuk nescafe, gula dan beberapa titik esen vanilla. Masak sambil dikacau sehingga sebati.
3. Didalam bekas lain, pukul telur bersama minyak jagung(atau mentega yang telah dicairkan dulu) sehingga sebati. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit. kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, masukkan sekali adunan yg dimasak. Kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Sapu acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan sedikit minyak atau butter, curahkan adunan di dalam acuan dan kukus selama 45 minit ke 1 jam.
5. Apabila masak, angkat dan sejukkan. Selepas itu barulah dihias mengikut citarasa sendiri.
Labels:
Cake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment