Saturday, 6 August 2011
Gulai nenas ikan kering
Bahan-bahan:
1 paket serbuk kari ikan
1 biji nenas
Isi / tulang ikan talang kering/ ikan sepat (untuk yg tak tahan dgn gatal ikan talang)
Santan
garam
bawang merah
bawang putih
daun kari
minyak untuk menumis
Cara memasak:
1. Ikan talang direndam.(kalau ikan sepat tak payah direndam)
2. Rebus nenas yang telah dipotong bersama-sama dengan serbuk kari sehingga hampir kering dengan api sederhana. Kemudian masukkan santan dan ikan talang tadi biarkan mendidih.
3. Ketepikan. Garam bubuh kemudian sebab gulai tersebut mungkin telah masin dari isi ikan talang tersebut.(Rasa dulu)
4. Bawang merah dan putih dimayang kemudian ditumis didalam kuali bersama-sama dengan daun kari.
5. Setelah garing masukkan bawang bersama-sama minyak tadi ke dalam gulai ikan tadi.
6. Kacau sebentar kemudian tutup periuk tadi.
7. Siap dan boleh dimakan.
Labels:
Nenas
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment