Wednesday, 2 November 2011

Ayam Masak Merah


Bahan2:
1 ekor ayam (dipotong 16 & bersihkan)
20 tangkai lada kering
15 biji bawang merah
10 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
2 batang serai (diketuk)
2 inci lengkuas (diketuk)
1 tin kecil tomato puree
sedikit cili & tomato sos
santan ( boleh ditukar susu cair jika suka)
garam & gula
minyak untuk menumis

1 labu bawang besar, 1 biji lobak merah & kacang peas untuk hiasan.

Cara2:


1. Ayam dilumur dgn serbuk kunyit & garam. Goreng tapi jgn terlalu garing.
2. Cili kering dibuang biji. Blender bersama bawang kecil, bawang putih & halia.
3. Panaskan minyak. Tumis serai & lengkuas, masukkn bahan blender. Tumis sampai pecah minyak.
4. Masukkan tomato puree, santan, garam, gula, bawang besar yang dimayang besar2 dan lobak merah yg dipotong kecil2.
5. Tumis sampai sedikit kering. Masukkn ayam, tambah sedikit air & kacau sampai agak2 kering.
6. Masukkan kacang peas. Siap dihidangkan.

No comments: