Wednesday 11 January 2012

Nasi Briyani Ayam


Bahan bahan:

500g Beras Basmathi ~ direndam air 40 minit
400ml Stok Ayam
200ml Susu Sejat
1\2 ekor ayam ~ dibersihkan
2 sudu besar Rempah Briyani
60g minyak Sapi
60ml minyak New Vida
Sedikit Daun Pisang
Garam secukup rasa
2 Biji Tomato ~ dicincang
2 Sudu kecil Koma-Koma atau Zafron ~ direndam
2 sudu besar air panas
60 ml Air Mawar
1\2 cawan Kismis Campuran
1\2 cawan Badam ~ dipanggang

Bahan Tumis:

5 Cengkih
6 Buah Pelaga
4 Bunga Lawang
2 Kulit Kayu Manis
2 labu Bawang Besar ~ dihiris
5 ulas Bawang Berah ~ dihiris
4 ulas Bawang Putih ~ dihiris
4cm Halia ~ dititik
2 Batang Serai ~ dititik
4 Daun Pandan ~ disiat & disimpul

Bahan Perapan Ayam:

1 cawan Bawang Goreng
1\2 cawan Dadih Asli
1\2 biji Lemon ~ diambil kulit dan jusnya
Sedikit Daun Ketumbar
Segengam kecil Daun Pudina
Bawang putih ~ ambil sedikit dari bahan tumis
Halia ~ ambil sedikit dari bahan tumis
Sedikit lada hitam

Bahan Ayam:

1. Masukan dadih asli, rempah briyani, bawang goreng, bawang putih, halia, dan daun ketumbar, garam serta parutan lemon ke dalam pengisar makanan.
2. Kisar hingga sebati.
3. Panaskan minyak sapi dalam kuali.
4. Ratakan ayam dengan garam dan lada hitam.
5. Layurkan ayam diatas kuali hingga kuning keemasan tetapi hanya 3 suku masak.
6. Alihkan kedalam pinggan,sapukan dengan pes rempah.
7. Ketepikan.

Nasi:

1. Panaskan minyak sapi didalam periuk,tumis rempah 4 sekawan dan daun pandan hingga wangi, masukkan bawang besar, merah, bawang putih dan halia.
2. Goreng hingga kuning keemasan, kemudian masukkan badam dan kismis dan buah tomato.
3. Masukan beras dan kacau rata,kemudian tuangkan air rebusan dan susu.
4. Tambahkan garam secukup rasa.
5. Masak dengan api sederhana sambil dikacau hingga nasi menyerap hampir semua air dan mula kering.
6. Renjiskan nasi dengan air mawar dan air koma-koma.
7. Susunkan ayam diatas nasi, kemudian taburkan dengan daun pudina, daun ketumbar dan bawang goreng.
8. Tutupkan dengan daun pisang, dan kemudian tudung periuk.
9. Masak selama 25 minit lagi.
10. Apabila nasi telah masak, hidangkan bersama lauk ayam Briyani dan sajian sampingan yang lain.

No comments: