Thursday, 12 January 2012

Sate Goreng & Kuah Kacang




Bahan bahan:

1 kilo daging/ayam - dicuci & potong kecil.
gula pasir
gula merah
madu
garam

Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus:
 
3 sb ketumbar biji - sangan
2 sk jintan halus - sangan
1 sb lada sulah biji
6 ulas bawang putih
1/2 jari halia
2 hiris lengkuas
4 batang serai - hiris
1/2 jari kunyit hidup

Cara-cara:

1. Gaulkan bahan2 kisar pd daging/ayam bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
2. Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
3. Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang.

Kuah Kacang

Bahan bahan:

kacang tanah - sangan dan kisar kasar
gula pasir
gula merah
asam jawa
1 sk garam
2 biji buah keras*
1 sb ketumbar biji - sangar*
1 sk jintan kasar - sangar *
1 sk jintan halus - sangar *
2 inch lengkuas *
2 inch halia muda *
1 inch kunyit hidup *
20 tangkai cili kering *
7 ulas bawang merah *
5 ulas bawang putih *
7 batang serai - hiris *
udang kering *
minyak masak

Cara-cara:

1. Satukan gula merah dan asam jawa,diramas dgn secukup air utk mendapatkan air asam, bancuh kacang tanah kisar dan gaul rata.
2. Kisar halus bahan2 bertanda *
3. Panaskan minyak di dlm periuk dan tumis bahan kisar hingga garing dan masukkan gula,garam dan kacau rata.
4. Masukkan bancuhan air asam dan kacang tadi ke dlm bahan yg ditumis. Masak atas api perlahan hingga keluar minyaknya.

No comments: